Einde Joomla 1.5, wat nu?

Op dit moment wordt er nog voor vele websites gebruik gemaakt van Joomla 1.5. Sinds september 2012 heeft de Joomla community echter het onderhoud op deze versie gestopt omdat de volgende Long Time Release, Joomla 2.5 inmiddels stabiel was.

April 2013 worden tevens alle extensies die alleen geschikt zijn voor Joomla 1.5 uit de Joomla Extensie Directory (JED) verwijderd.

Als bezitter van een Joomla 1.5.x website wordt het nu hoog tijd om de balans op te gaan maken hoe in de zeer nabije toekomst hierop in te spelen. Doordat er geen onderhoud meer op versie 1.5.x gedaan wordt zullen veiligheidslekken die ontstaan door voorstcheidende ontwikkeling van webtechnieken niet meer opgelost worden en wordt een Joomla 1.5.x site gevoelig voor hacken en dus onveilig.

Om dit moment zover mogelijk uit te stellen is het raadzaam om op korte termijn te inventariseren hoe de website ervoor staat, denk daarbij aan:

  • Maak ik al gebruik van de laatste versie, Joomla 1.5.26?
  • Welke extensies gebruik ik en is dit de laatste versie?

Na de inventaristaie kan een plan gemaakt worden om de website zo snel mogelijk up-te-daten naar de laatste versie, Vergeet niet om voordat je dit doet een goede backup te maken.

Na deze actie is het tijd om je te bezinnen op de toekomst, vraag jezelf het volgende af:

  • Voldoet de website qua functionaliteit en uistraling nog aan wat ik nu doen?
  • Welke uistraling en functionaliteit heb ik op dit moment en in de nabije toekomst nodig?
  • Voldoet mijn host aan de technische specificaties voor Joomla 2.5.x of Joomla 3.0.x

Nadat deze inventarisatie gemaakt is, kan er een keuze gemaakt worden voor een upgrade of nieuwe site.

Houd daarbij in het achterhoofd dat in de afgelopen jaren de webtechnieken zich behoorlijk ontwikkeld hebben en dat er tevens een veelvoud aan soorten bezoekers met mobiele devices, tablets en alle variatis aan beeldschermen bijgekomen is. Daarnaast hebben de veelgebruikte Internet browser zoals Internet Explorer, Firefox, Google Chrome en Safari een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Daardoor zal de gebruikte CSS in je oude template ook aan een update toe zijn. Een nieuw fris template met een verse uistraling kan daarom een zeer goede welkome keuze zijn.

De keuze voor Joomla 2.5.x of Joomla 3.0.x is een keuze tussen een versie met een lange (Joomla 2.5.x) of een korte (Joomla 3.0.x) levensduur. Voor Joomla 2.5.x is er op dit moment een veelvoud aan extensies beschikbaar waardoor er een grotere verscheidenheid aan functionaliteit geboden wordt.

Voor productie websites is het daarom verstandig om voor Joomla 2.5.x te kiezen. Heb je de functionaliteit van Joomla 3.0.x nodig, dan kun je hier natuurlijk voor kiezen. Wees je er echter van bewust dat dit een tussenversie naar Joomla 3.5 is.

logo mijnjoomlaforum colored puzzle2

MijnJoomlaForum.nl is niet verbonden aan en is geen onderdeel van Open Source Matters, Inc, of het Joomla! project!

Hosted by Otto
Webdesign by Renata
Sitemap

Donatie Knop