Skip to main content

Upgraden Joomla 1.5 naar 2.5

Het is altijd belangrijk over de laatste versie te beschikken van Joomla. Daar Joomla 1.5 niet meer ondersteund wordt door het Joomla project team met alle gevolgen vandien, raden wij u aan te upgraden naar de laatste stable versie van Joomla 2.5.

Waarom niet meteen upgraden naar Joomla 3.0.x?

Joomla 3.0 zit nog in de testfase en is dus nog verre van stabiel. Wij raden u dan ook dringend aan deze NIET te gebruiken voor productie websites, maar uitsluitend voor testdoeleinden.

Hoe te beginnen?

Vele websites adviseren de upgrade eerst lokaal te testen (op de pc). Maar indien u besluit dit te doen, dan adviseren wij u deze test uit te voeren op dezelfde server als waar uw live website gehost staat. U kunt dat doen door een nieuwe submap (subdomein) aan te maken in de root van uw website waar u vervolgens een volledige backup van uw live website in upload. Op deze wijze test u namelijk onder exact dezelfde server omstandigheden als waar uw live website zelf staat. Hierna indien alles is goed gegaan, dan kunt u de upgrade procedure uitvoeren op uw live website. Dit is natuurlijk een mogelijkheid, maar een andere en veel eenvoudiger mogelijkheid is een volledige backup te maken van uw live website. Mocht het dan fout gaan, dan kunt u altijd deze backup weer terug zetten en draait uw website weer als vanouds. Ons advies is sowieso ongeacht voor welke methode u kiest:

Maak eerst een volledige backup!

U bent er klaar voor? Dan volgt hieronder stap voor stap hoe u uw Joomla website upgrade van 1.5.x naar joomla 2.5.laatste versie.

Stap 1

Allereerst moet u zorgen dat u over de laatste versie beschikt van de 1.5 serie. Draait uw website dus op een oudere versie dan de 1.5.26 update dan eerst naar deze versie.

Ga naar onze download sectie en download de juiste update package: klik hier. Installeer deze.

Stap 2

Uw Joomla website draait nu als 1.5.26. Maar zijn uw geinstalleerde extensies, modules en template wel geschikt voor joomla 2.5? Loop dus alles na en controleer het volgende:

 1. Gebruikt u de laatste versie? Zo niet update ze naar de laatste versie;
 2. Check bij de makers van deze extensies/template of de laatste versie ook compatible is met Joomla 2.5.

Stap 3

Voldoet uw server aan de minimale eisen voor joomla 2.5? U kunt dat hier controleren: Joomla Technical requirements

Stap 4

Voldoet uw server ook aan de minimale eisen voor jUpgrade? We gebruiken dit programma namelijk om uw website te upgraden van 1.5 naar 2.5.

Stap 5

Download de laatste versie van jUpgrade.

Stap 6

Installeer jUpgrade. Ga naar de backend van uw Joomla 1.5 website en installeer volgens de volgende voorbeelden:

install jupgrade

browse

install jupgrade

Stap 7

Publiceer de mootools plugin:

 1. Ga naar extensions | plugin manager;
 2. Zoek naar: systeem - mootools upgrade;
 3. publiceer deze plugin.

Het is heel erg belangrijk dat deze plugin gepubliceerd is, daar het goed functioneren van jUpgrade valt of staat met deze plugin!

Stap 8

We gaan nu jUpgrade goed configureren en wel als volgt:

Ga in de backend van uw Joomla website naar: administrator | componenten | jUpgrade | Parameters.

Global:

 • Distribution: is Joomla 2.5;
 • Prefix for old database - uw huidige prefix van uw database;
 • Prefeix for new database - standaard kiest jUpgrade als prefix J25. Het is verstandig om hier zelf een eigen unieke keuze te maken. In ons voorbeeld is dit xlps_

Skips:

 • Skip checks: skip pre-migration checks;
 • Skip download: Skip downloading the package (u moet al een package gedownload hebben naar uw temp folder. Heeft u dat niet gedaan stel de volgende instelling hieronder: skip decompress op YES.)
 • Skip decompress: Skip decompressing the downloaded package (stelt u deze op YES, dan moet u al de package gedownload hebben.

Templates:

 • Keep original positions - Behoud de huidige posities en modules.

Debug:

 • Enable debug. Indien u deze aanzet, dan verschijnen er berichten tijdens het upgrade proces zodat u kunt zien hoe het vordert. Altijd handig dit aan te zetten indien u problemen krijgt bij het upgrade proces.

instellingen debug

Wanneer u alles heeft ingesteld: sla het op.

Stap 9

Migratie. Het gaat nu gebeuren. Erg spannend dit en uw hart zal waarschijnlijk wat sneller gaan kloppen nu. Zal alles goed gaan? ....of niet? We weten het zo!

Hieronder wat afbeeldingen om u een indruk te geven hoe alles verloopt op uw scherm.

Components >> jUpgrade

Accessjupgrade

Start upgrade:

start upgrade

checking

Sluit het scherm niet af!!!  Scroll helemaal naar beneden en kijk daar of het proces klaar is.

upgrade finished

Stap 10

Het mooie van jUpgrade is dat hij de geupgrade website in een aparte sub-map zet: jupgrade. De originele website is in de oude vorm 1.5 nog intact. Om dus de nieuwe website verder te bewerken dien je naar de url te gaan als volgt:

http://www.mijnwebsite.ext/jupgrade/administrator. Ga daar dus verder met de volgende stappen.

Stap 11

jUpgrade migreert templates niet mee. U zult dus uw template handmatig moeten migreren of een nieuwere versie installeren. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een nieuwe template welke geschikt is voor joomla 2.5.

Stap 12

Installeer alle extensies opnieuw welke niet mee gemigreerd zijn.

Stap 13

Controleer uw website. Ga naar de frontend van uw website (http://www.mijnwebsite.ext/jupgrade) en controleer of alles er nog staat. Indien alles is goed gegaan ziet u eigenlijk uw vertrouwde website weer terug.

Stap 14

maak een nieuwe backup.

Stap 15

Ga nu naar uw database (PHPmyAdmin) en schoon de tabellen op door de oude jos_ tabellen te verwijderen alsmede de upgrade tabellen. Let op! Zodra u dit doet zal uw oorspronkelijke Joomla website 1.5 het niet meer doen. Wees er dus zeker van dat alles met betrekking tot de Joomla versie 2.5 naar wens is.

Stap 16

Controleer of alles goed werkt en maak opnieuw een backup.

Stap 17

Nu uw website 2.5 helemaal naar tevreden is kunt u deze verhuizen van de sub-map jupgrade naar de root. Een handleiding hoe u dit moet doen kunt u hier vinden.

Stap 18

U kunt nu achterover zitten..het is gedaan en klaar. Het was best wel spannend allemaal. Nu is het tijd om bij te komen en te genieten van uw nieuwe mooie website.

Dus pak nu een lekker biertje of indien het nog te vroeg daarvoor is, een heerlijk dampend kopje koffie...proost!

  

 

We hopen dat alles is goed gegaan en dat ook dit puzzel stukje op de goede plek is gekomen.