Skip to main content

upgraden Joomla 4.4 naar 5.x

Goed nieuws voor Joomla 4.4.x naar 5.x, het is een upgrade, geen migratie. Waarom? Twee belangrijke redenen:

 1. Joomla 4 (J4) extensies die alle verouderde code hebben verwijderd en up-to-date Joomla code gebruiken, zullen werken in Joomla 5 (J5)
 2. De meeste andere extensies zullen werken met de nieuwe "Behavior - Backward Compatibility" Plugin indien deze is ingeschakeld

Deze documentatie laat zien hoe eenvoudige het proces is.

Hosting, technische specificaties:

1. Bepaal of jouw hostingomgeving aan de eisen voldoet.

Je kunt niet upgraden naar Joomla 5 als je serveromgeving niet aan de minimale technische vereisten voldoet. De optie om te upgraden verschijnt dan niet in de Joomla Update-component.

PHP 8.1
MySQL 8.0.13
MariaDB 10.4.x (testen hebben aangetoond dat J3, J4 en J5 compatibel zijn met MariaDB 10.4.x)
PostgreSQL 12.0

U kunt uw systeeminformatie op de Joomla 4-site controleren door op Systeem -> Systeeminformatie te klikken. Neem contact op met uw hostingprovider als uw server niet aan de vereisten voldoet.

1systeeminformatie mijnjoomlaforum

 

 De volgende afbeelding is een voorbeeld van de server omgeving welke voldoet aan de minimum eisen. Hier zie je als voorbeeld: MySQL 8.0.34, PHP 8.1 en Joomla 4.4.x.

2 J4 systeeminformatie mijnjoomlaforum

2. Controleer al je extensies op compatibiliteit met Joomla 5

Er zijn een aantal Third-party extension-scenario's voor deze upgrade:

 • De extensie kan compatibel zijn met zowel J4 als J5 zonder het gebruik te maken van de "Gedrag - Achterwaartse compatibiliteit" plugin.
 • De extensie kan compatibel zijn met zowel J4 als J5 MET het gebruik van de "Gedrag - Achterwaartse compatibiliteit" plugin.
 • De extensie lijkt misschien te werken in J5, maar als je hem probeert te gebruiken, doet hij het niet.
 • De extensie kan de hele site lam leggen.

Maak je geen zorgen! Het is niet zo erg als het klinkt hierboven! Laten we het eerst hebben over de "Gedrag - Achterwaartse compatibiliteit" plugin.

Gedrag - Achterwaartse compatibiliteit Plugin

De "Gedrag - Achterwaartse compatibiliteit" Plugin is een middel om extensies van derden/third party's toe te staan gegevens te gebruiken die niet langer in Joomla 5 zijn opgenomen.

Wanneer je een upgrade uitvoert van J4.4.x naar J5, wordt de plug-in voor achterwaartse compatibiliteit automatisch ingeschakeld. Bij nieuwe installaties van J5 wordt de achterwaartse compatibiliteitsplug-in standaard ingeschakeld.

De plug-in voor achterwaartse compatibiliteit die extensies ondersteunt die in J4 werken, zal sowieso beschikbaar zijn in J5. In Joomla 6 worden de J4-extensies niet meer compatibel gemaakt met de achterwaartse compatibiliteit plug-in. Dit geeft extensie-ontwikkelaars twee extra jaar de tijd om hun extensies compatibel te maken met J5 zonder de achterwaartse compatibiliteits plug-in.

Is het mogelijk ooit de achterwaartse compatibiliteitsplug-in in J5 uit te schakelen? Goede vraag. Nadat je hebt vastgesteld dat al je extensies van derden compatibel en volledig functioneel zijn zonder dat de plug-in voor achterwaartse compatibiliteit is ingeschakeld, kun je de plug-in voor achterwaartse compatibiliteit uitschakelen. Dat gezegd hebbende, raden we aan voorzichtig te zijn. Voordat je de plug-in voor achterwaartse compatibiliteit uitschakelt, wordt aanbevolen een van de volgende drie dingen te doen:

 • Doe het op een ontwikkel-/testsite. Op die manier wordt je productie website niet offline gehaald als je per ongeluk een extensie hebt gemist die bijvoorbeeld je backend ontoegankelijk maakt.
 • Zorg ervoor dat je toegang hebt tot de database. Zo kun je de plug-in indien nodig snel weer inschakelen. Hieronder meer hierover.
 • Maak sowieso ALTIJD een volledige backup voordat je belangrijke zaken gaat veranderen aan je website

Voorcontrole update versus systeem -> Extensies beheren

Theoretisch zou de controle vóór de update je vertellen of je extensies van derden compatibel zijn met J5. De controle vóór de update is echter alleen nuttig als alle ontwikkelaars van extensies ervoor gezorgd hebben dat hun extensie dusdanig is ingericht dat deze OOK voldoet aan deze voorcontrole. In een perfecte wereld zou het gedeelte Extensies van de controle vóór de update je vertellen of een extensie:

 • Kan worden geüpgraded zonder dat de plug-in voor achterwaartse compatibiliteit is ingeschakeld
 • Kan worden geüpgraded met de plug-in voor achterwaartse compatibiliteit ingeschakeld
 • Als een update van de extensie vereist is voordat u een upgrade uitvoert van J4 naar J5
 • Als een extensie volledig incompatibel is

Tests hebben toch verschillen aangetoond tussen extensies die compatibel zijn en niet compatibel. Dit is geen probleem met de plugin controlecomponent vóór de update. In plaats daarvan sturen extensie-ontwikkelaars informatie via hun extensies die de controle vóór de update correct zouden invullen. Als hun extensies niet zijn gecodeerd om de voor-controle check te ondergaan, heb je niets aan deze voor-controle check. Noch het Joomla! Project kan er wat aan doen, noch jij. Wij raden daarom aan naar de website van de externe extensie-ontwikkelaar te gaan om zelf te checken hoe deze specifieke extensie moet worden afgehandeld tijdens de upgrade van J4 naar J5.

De voorcontrole update van J4 naar J5 gaat eigenlijk nagenoeg hetzelfde als de voorcontrole update van J3 naar J4. gemakshalve hebben we de tekst van die uitleg hieronder gekopieerd. Ja we zijn lui, dat weten we, maar we gaan geen onnodig dubbel werk doen:

Hieronder een uitleg hoe je een Joomla 3.x upgrade naar Joomla 4.x (wat dus ook geldt voor Joomla 4.4 naar een Joomla 5):

BELANGRIJK: JE KUNT ALLEEN UPGRADEN VAN JOOMLA 4.4 of hoger NAAR JOOMLA 5!
Heb je dus een lagere versie als J4.4, update deze dus eerst!

Wat zo mooi is, is dat Joomla in de 3 serie een hele gemakkelijke tool heeft geïntroduceerd: de upgrade check. Met deze check controleer je of al je extensies en je template geschikt zijn voor de Joomla 4 serie. Dit moet je heel serieus nemen, want zou 1 van je extensies niet geschikt zijn voor de Joomla 4, dan is het mogelijk dat je website het niet doet na de upgrade.

Dus daar beginnen we mee. We gaan nu deze handige upgrade check activeren en wel als volgt:

Upgrade check:

Login in de backend van je website.

Ga in het linker menu naar: "onderhoud" en daaronder op "joomla is up to date". Klik daarop

linkermenu onderhoud mijnjoomlaforum

Staat bij die blauwe balk hierboven dat er nog een Joomla update beschikbaar is dan ga je dat eerst doen!

In het volgende scherm ga je rechts boven naar het menu item "opties"

2 opties mijnjoomlaforum

Klik daarop. In het scherm wat dan volgt zie je dat het update kanaal is ingesteld op "standaard". Die moet je veranderen in "volgende Joomla". Zo weet Joomla dat je wilt upgraden naar de Joomla 4 versie. Klik op "opslaan en sluiten".

3 volgende joomla mijnjoomlaforum

 

 

 Nu wordt het spannend. Ineens krijg je veel informatie te zien. Deze moet je heel serieus nemen! Je ziet 3 kleuren balken. Op elke balk kun je klikken op [meer detail >]

4 voor update controle mijnjoomlaforum

 • Groen: dat wil zeggen: alles is oke.
 • Oranje: dat wil zeggen: Waarschuwing. Klik er dus op, want hier kan belangrijke info staan. Maar 9 van de 10 gevallen lukt de upgrade wel indien hieronder iets vermeld staat. Maar het kan ook zijn dat de extensie ontwikkelaars geen informatie hebben verstrekt. Check dus ALTIJD op hun website wat je moet doen bij upgraden!!!!!
 • Rood: dat wil zeggen: STOP! Ga eerst al die extensies updaten naar de laatste versie en kijk of die laatste versie ook geschikt is voor Joomla 4 indien de update informatie niet beschikbaar is. Of dat zo is kun je vinden bij de makers van die extensie. Ga naar hun website en check dat! Blijkt dat die betreffende extentie niet geschikt is voor Joomla 4, dan zul je die extensie moeten deinstalleren! Dit is even wat werk. Maar heb je alles doorgelopen en geupdated dan zou de upgrade naar joomla4 zonder problemen moeten gaan verlopen.

Wel even wat extra aandacht naar je template:

Deze zul je natuurlijk ook moeten updaten naar de laatste versie. Meestal is dat voldoende en is deze dus geschikt voor Joomla4.
Maar sommige template-makers houden hun templates helaas niet echt goed bij en/of ze zijn begonnen met een hele andere manier van template bouwen zoals een pagebuilder. De oudere templates onderhouden ze daarom niet omdat dit natuurlijk veel werk is, maar ze hopen dan ook dat je overstapt op deze vernieuwende manier van template maken.

Is de laatste versie van je template niet geschikt voor Joomla4, dan zul je op zoek moeten gaan naar een andere template die wel geschikt is. Mocht dat het geval zijn, dan heb je de volgende keuzes:

 1. Overstappen op een template desnoods van een andere template-maker, die wel geschikt is voor Joomla4. Dat betekent dus dat je de template moet installeren en dan helemaal overnieuw moet maken.
 2. je kunt ook tijdelijk de standaard template van Joomla3 gebruiken, bijvoorbeeld "Protostar-default" of "Beez3-default". Deze veroorzaken geen problemen bij upgraden.

In beide gevallen genoemd hierboven: je zult dan ook de moduleposities moeten aanpassen naar de nieuwe template instellingen.

Upgraden zelf:

Poeh dat was wel wat even werk. Maar heel eerlijk: die update check is wel een fijne tool toch? Hiermee kun je fijn aan de slag om de upgrade zo soepeltjes mogelijk te laten verlopen!

Oke nu gaat het echte upgraden gebeuren. heb je alles nagelopen dan rest je nog maar 1 ding: upgraden!

Helemaal onderin de pagina zie je de knop: "Installeer de upgrade". Zie je een scherm zoals hieronder? Tja dan ben je klaarblijkelijk toch iets vergeten te updaten of te de-installeren. Neem dus deze waarschuwing serieus en verhelp deze problemen!

5 laatste waarschuwing mijnjoomlaforum

Gefeliciteerd!

Heb je alles goed gedaan? Gefeliciteerd, je gebruikt nu de laatste Joomla4 (nu dus Joomla5) versie!  Door gebruik te maken van de laatste Joomla versies/series blijf je profiteren van verbeteringen en bug-fixes. Ook blijft je website optimaal beschermd! Dat is al dit werk toch zeker wel waard: een mooie goed functionerende website!