Installatie handleiding Joomla

Hieronder ziet u een een handleiding stap voor stap uitgelegd.

stap 1

Joomla bewaart al zijn gegevens in een database. Belangrijk is dus dat u deze aanmaakt voordat u Joomla installeert. Maak dus een database aan via de controlpanel van uw host en noteer goed de volgende gegevens, daar u deze later tijdens het installeren van joomla nodig heeft:

  1. Database user (gebruikersnaam),
  2. Database naam,
  3. Database wachtwoord.

Heeft u geen rechten van uw host gekregen een database aan te maken, raadpleeg dan uw host.

 

Stap 2

Allereerst download Joomla

klik hier om te downloaden.

U ziet dat u een "zip" bestand heeft gedownload. Pak deze bestanden uit.

 

Stap 3

Upload deze bestanden naar de server. De bestanden dienen te staan in de "root". Weet u niet wat de root van uw server is raadpleeg dan de FAQ van uw hoster.

 

Stap 4

De meeste hosts hebben standaard in de root een index.html staan. Verwijder deze. LET OP: niet de index.php verwijderen.

 

Stap 5

Ga met behulp van uw browser zoals Internet Explorer, Firefox of Google Chrome naar uw url met daar achter vermeld: /installation

Voorbeeld:

http://www.mijnwebsite.com/installation

U komt dan in de installatie procedure van joomla.

 

Stap 6

Hier kunt u een keuze maken uit de beschikbare talen. Maak uw keuze en klik op "volgende".

Joomla kies taal

Stap 7

In het volgende scherm gaat de installer checken of uw server op de juiste wijze is geconfigureerd en/of de server voldoet aan de minimale eisen van Joomla. Dit scherm heet: Pre-installatie controle.

Het bovenste gedeelte van dit scherm zijn de minimale eisen mbt configuratie van uw server en deze moeten goed zijn, dus allemaal op ja staan. Is dit niet het geval neem dan de nodige maatregelen, eventueel in overleg met uw host, om dit op te lossen. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat joomla niet naar behoren zal functioneren. Mocht er nee staan bij configuration.php, dan is dit niet erg. Dit kunt u namelijk later op een eenvoudige wijze oplossen. Sommige hosts namelijk zetten deze uit voorzorg automatisch op nee om inbraak op uw website te voorkomen.

Het onderste gedeelte zijn aanbevolen instellingen. Indien alles goed is klik op "volgende" om door te gaan.

Joomla instellingen

Stap 8

Deze pagina gaat over de licentie waaronder Joomla is uitgegeven. Joomla! is vrijgegeven onder de GNU GPL licentie welke u in dit scherm kunt lezen. Een officiele versie kunt u ook nalezen op deze link. Omdat dit een licentie is voor vrij gebruik hoeft u niet met deze voorwaarden accoord te gaan. Nadat u de licentie voorwaarden gelezen heeft kunt u doorgaan door op "volgende" te klikken.

Joomla licentie

Stap 9

Op deze pagina zorgt u ervoor dat joomla weet waar zij haar database kan vinden en zorgt u ervoor dat Joomla toegang tot deze database krijgt. De gegevens moeten dus kloppen hier. Een kleine typefout kan het verschil maken tussen wel of niet online zijn van uw website. Vul dus hier heel precies de gegevens in welke u bij stap 1 heeft opgeschreven. Naam host is meestal localhost. Dit hangt echter af van de host. Bij twijfel vraag dit na bij uw host.

U kunt kiezen tussen mysql of mysqli. mysqli is de meest recente en standaard nu.

Tabelvoorvoegsel kunt u zo laten. Joomla kiest deze willekeurig.

Oude database verwijderen: indien u gebruik maakt van een database welke ooit voor een andere website gediend heeft dan kunt u eventueel een backup hiervan laten maken of de oude tabellen in deze database verwijderen. De keuze is natuurlijk aan u.

Klik nadat u alles goed heeft ingevuld op "volgende".

database configuratie

Stap 10

Nu wordt het spannend en kunt u zien of al uw inspanningen tot nu toe goed gedaan zijn. De installer van joomla probeert nu namelijk contact te maken met de database. Indien alles goed is gedaan, lukt dat natuurlijk en komt u in het volgende scherm. Lukt dat niet, dan heeft u toch ergens wat verkeerd ingevuld en adviseren wij u met name de database gegevens nogmaals goed door te lopen. Check op spelfouten en check of u de juste gegevens bij de juiste vraagstelling heeft ingevuld.

We gaan nu kijken of het aanzetten van de ftp laag nodig is: FTP instellingen. In principe kunt u deze gewoon op nee laten staan en deze stap overslaan zoals daar op dat scherm gesuggereerd wordt. Ondervindt u echter verdere problemen met de installatie, zet dan deze instelling op ja en vul de ftp gegevens in. Deze gegevens heeft u van uw host zelf gekregen.

Opmerking: Wanneer de installatie op een Windows-systeem wordt geïnstalleerd is de FTP-laag niet vereist.

Klik op "volgende".

Joomla ftp laag

Stap 11

We zijn er bijna, nog maar een paar zaken en uw website is online!

U komt nu in het scherm van de hoofdconfiguratie. Wat u hier invult zijn de gegevens welke u nodig heeft om straks als administrator in te kunnen loggen op het administratie controlepaneel van de website. U wilt natuurlijk in de front- en in de backend van uw joomla website graag aan de slag en dus kunnen inloggen. Deze door u gewenste gegevens vult u hier in.

  1. websitenaam: hier vult u in hoe uw website straks gaat heten. Voorbeeld: wij heten hier MijnJoomlaForum;
  2. Uw emailadres: hier vult u het email adres van uw website in;
  3. admin gebruikersnaam: standaard staat deze op admin. Aanbevolen wordt dat u deze aanpast in een unieke gebruikersnaam;
  4. Admin wachtwoord: vul een veilig wachtwoord in, liefst een combinatie van getallen en (hoofd)letters. Bevestig deze daaronder.

Indien u nieuw bent met Joomla dan adviseren wij u voorbeeld data te installeren. Joomla installeert dan een voorbeeld menu met artikelen alsof het al een kant en klare website is. Voor u een mooie manier om te ontdekken wat joomla allemaal in huis heeft. Later kunt u deze voorbeeld data handmatig weer verwijderen. Bent u een ervaren Joomla gebruiker dan hoeft u uiteraard niet op deze knop te klikken en kunt u deze stap overslaan. Klik op "volgende".

Joomla voorbeeld data

Stap 12

Gefeliciteerd! het is gelukt anders zou u niet in dit scherm zijn. U bent online! Echter 1 klein, maar heel erg belangrijk iets in verband met de veiligheid van uw website, moet u nog doen en dat is: de installation map verwijderen. Dit MOET u doen anders kunt u niet verder. Klik op de knop: "verwijder de installatiemap" en Joomla verwijdert deze meteen voor u. Verder kunt u rechtsboven in dat scherm kiezen of u uw website wilt zien of meteen naar het administratie gedeelte van uw website wilt gaan. De keuze is uiteraard aan u.

klaar met installeren

Belangrijk!

Nu u uw website geinstalleerd heeft is het belangrijk altijd te beschikken over de laatste versie Joomla. Dit omdat het Joomla project Team regelmatig met nieuwe releases uitkomt en bij deze nieuwe releases vaak veiligheidpatches zitten alsmede verbeteringen. Houdt dus goed in de gaten of u beschikt over de laatste versie van Joomla om zo hacken van uw website te voorkomen.

Hoe u kunt updaten kunt u hier lezen.

Wij van het team MijnJoomlaForum wensen u heel veel succes en natuurlijk ook veel plezier met uw website. Mocht u vragen hebben dan kunt u deze stellen op ons forum.

 

Met vriendelijke groet

Het MijnJoomlaForum team

logo mijnjoomlaforum colored puzzle2

MijnJoomlaForum.nl is niet verbonden aan en is geen onderdeel van Open Source Matters, Inc, of het Joomla! project!

Hosted by Otto
Webdesign by Renata
Sitemap

Donatie Knop