Backup Joomla hoe maak je dat?
Hieronder volgt een stap voor stap een handleiding hoe u handmatig een backup maakt van uw Joomla website.
Stap 1
Mappen op uw pc aanmaken:
Maak op uw computer een nieuwe map en benoem deze naar een voor u een te herkennen naam. In ons voorbeeld noemen wij deze map: backup Joomla.
Maak ook een een nieuwe map genaamd: sql dump. In deze map gaan we straks uw database plaatsen in de vorm van een sql document. We komen hier later op terug.
Stap 2
Ga met behulp van uw ftp client zoals filezilla of cuteFTP naar de root van uw website op uw ftp server. In de meeste gevallen bevindt de root van uw website in de map: httpdocs of public_html. Twijfelt u over de locatie van uw website? Neem dan contact op met uw host.
Stap3
Download met behulp van uw ftp client alle files en documenten vanuit de root naar de zojuist aangemaakte map op uw pc backup joomla.
Stap 4
U heeft nu uw Joomla website op uw PC staan. Maar nog niet alles. Joomla maakt namelijk gebruik van een mysql(i) database waar zij haar gegevens in opslaat. De database maakt gebruik van het programma phpMyAdmin.
U kunt phpMyAdmin vaak direct benaderen of via de het controlepaneel van uw host. Vele hosts maken gebruik van hun eigen controle paneel. Velen maken ook gebruik van het controle paneel programma DirectAdmin of Plesk. U heeft ooit deze gegevens inclusief inlognaam en wachtwoord via mail van uw host gehad. Weet u niet hoe u deze kunt bereiken of bent u deze Email kwijt? neem dan contact op met uw host.
Omdat er heel veel diverse controle panelen bestaan is het onmogelijk hier een beschrijving van te geven. hieronder volgt dus alleen een beschrijving hoe u een database via phpMyAdmin kunt exporteren/downloaden.
Log in op phpMyAdmin.
Let op: indien u meerdere websites heeft draaien let er dan op dat u bij de juiste database inlogt!
In het linker vak ziet u de naam van uw database staan. Klik erop.
U komt dan in de database zelf en ziet daar de tabellen van de database staan. Al deze tabellen heeft u nodig en deze gaan we downloaden in de vorm van een .sql document. klik op Exporteer.
In het volgende scherm staan in pricipe de instellingen zoals op de afbeelding hieronder. Is dat niet het geval vink dan aan "Snel-toon enkel de belangrijkste opties" en kies in de dropdown voor opmaak: SQL. Klik dan op: Start
Er verschijnt een popup. Klik op: "opslaan als" en blader naar de bij stap 1 aangemaakt map sql dump. Sla het document op.Klaar!
U heeft nu een volledige backup gemaakt van uw website.
Wilt u er zeker van zijn dat dit een werkende backup is, dan adviseren wij u als test de zojuist gemaakte backup ergens op uw server terug te plaatsen. U kunt dit bijvoorbeeld doen in een speciaal hiervoor aangemaakt submap in de root van uw website. U dient dan wel het document "configuration.php" aan te passen aan deze submap.
Algemene informatie
De meeste en betere hosts maken al dagelijks een backup voor u. Informeer hiernaar bij uw host.
Maar het is toch verstandig ook zelf een goed werkende backup achter de hand te hebben. Veel hosts slaan namelijk hun gemaakte backup op op dezefde server als waar uw website staat. Stel dat deze server om wat voor reden dan ook uit de lucht gaat (hack of ddos aanval of technische fout), dan bent u alles kwijt, inclusief de door de host gemaakte backups.