Error 404 pagina Joomla 2.5 zelf maken

Deze handleiding gaat over hoe je een eigen error 404 pagina kunt maken.

Een error 404 pagina verschijnt wanneer een bezoeker een url gebruikt welke niet voorkomt op je website. Dit noemen ze ook wel een "broken link". Er verschijnt dan een standaard error 404 pagina van Joomla. Deze pagina is alles behalve uitnodigend voor de bezoeker om verder te kijken op de betreffende website. Oordeel maar zelf want zo ziet hij eruit:

Onderzoek heeft dit ook aangetoond: bezoekers die een pagina zien vergelijkbaar met deze verlaten de website en zoeken verder op het grote Wereld Wijde Web. Dit is uiteraard niet je doel. Je wilt de bezoekers behouden.

Oplossing:

Met deze handleiding gaan we u uitleggen hoe u zelf een gebruikersvriendelijke error 404 kunt maken welke 100% geintregeerd is met uw website.

Stap 1

Maak een nieuw artikel aan en laat deze uncategorised. (u geeft dit artikel dus GEEN categorie). Maak dit artikel volgens uw eigen wensen, want dit zal het artikel worden welke de bezoekers straks zullen zien bij error 404.

Tip:

Maak dit artikel niet te lang, maar vertel op een korte en vriendelijke manier waarom ze op deze pagina terecht zijn gekomen. Adviseer ze verder om gebruik te maken van het menu om bij de pagina van hun keuze te komen.

Stap 2:

Nu hebben we het artikel id nummer nodig van het zojuist aangemaakt artikel. Dit kan heel simpel achterhaald worden en wel door gebruikmaking van het al bestaande menu van je website:

  1. Maak tijdelijk een menu item aan in een bestaand menu en kies als menu-itemtype: individueel artikel;
  2. Kies voor de zojuist gemaakte artikel error 404;
  3. Sla deze op;
  4. Ga terug naar dit menu en schrijf het artikel id nr op. Deze is belangrijk en hebben we straks nodig. In ons voorbeeld hieronder is dat: 14. 

artikel id nr

Stap 3

Het zojuist aangemaakte menu hebben we niet meer nodig, dus deze kun je depubliceren of gewoon helemaal verwijderen om je website zo schoon mogelijk te houden.

Stap 4

We gaan nu Joomla vertellen dat zij de volgende keer jouw pagina moet laten zien in plaats van de standaard pagina van Joomla. Om dit voor elkaar te krijgen gaan we een error.php document aanmaken.

Download het volgende zip bestand en pak deze uit.

{jd_file file==1}

In dit zip bestand zit een php document: error.php. Open dit document met  het standaard programma van Windows: kladblok. Het is erg belangrijk dat u deze tekstprogramma gebruikt en geen andere zoals Microsoft Word. Kladblok genereert namelijk platte tekst, dus zonder lettertype codes etc. Microsoft Word doet dat wel en hierdoor zou Joomla wel eens helemaal in de war kunnen raken.

U ziet daar het artikel id 14 staan. Verander dit nummer in het nummer wat u bij stap 2 opgeschreven heeft. Sla dit document weer op.

Let op bij sommige hosts moet de (/) slash voor index.php? verwijderd worden anders krijg je een foutmelding!

Stap 5

Dit document gaan we nu uploaden naar de server. Ga met behulp van een ieder willekeurig ftp client zoals filezilla of Cuteftp naar uw template map:

Root >> templates >> template naam welke je als standaard in gebruik heb.

Upload daar het document: error.php.

Stap 6

Als het goed is werkt de error.php al. Dit kun je checken door achter je domein naam iets onzinnigs te zetten zoals:

http://www.jouwdomeinnaam.ext/blabla

stap 7

Maar er moet nog een klein iets gebeuren: we willen niet dat deze error pagina geïndexeerd wordt door zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google. We gaan de robots.txt document nog even aanpassen:

Open het kladblok programma weer en plak de volgende tekst erin:

Disallow: /index.php?option=com_content&view=article&id=[ARTIKEL]
Vul op de plaats van [ARTIKEL] het id. nr. van het artikel wat je bij stap 2 moest onthouden.

Ga met behulp van je ftp client naar de root van je website en open het document: robots.txt

Kopieer de tekst weer vanaf je kladblok en plak deze tekst onder de regel: ‘Disallow: /tmp/’  en sla deze op.

Stap 8

Klaar. U heeft nu een error pagina gemaakt waar de meeste grote professionals gebruik van maken.

 

 

 

 

 

 

logo mijnjoomlaforum colored puzzle2

MijnJoomlaForum.nl is niet verbonden aan en is geen onderdeel van Open Source Matters, Inc, of het Joomla! project!

Hosted by Otto
Webdesign by Renata
Sitemap

Donatie Knop