Hallo Mariëtte,
Adwords is een fantastisch middel om snel op de eerste pagina te komen. Alleen, het is een complexe tool, je moet dus goed weten wat je doet, anders betaal je de hoofdprijs.
Voor wat betreft SEO moet je een goede strategie gaan hanteren en vooral werken voor de langere termijn.
Ten eerste moet je heel goed weten op welke zoektermen je gevonden wilt worden. Als dat bekend is, dan kun je je daar op richten mbt seo. Hoe kom je nu aan de juiste zoektermen, wel je kunt dit zelf bedenken, alleen is het zo dat de meeste website eigenaren niet denken als hun gemiddelde bezoekers. Wat jij denkt dat relevante zoekopdrachten zijn, hoeft voor je doelgroep helemaal niet relevant te zijn. Vraag dus veel mensen uit je omgeving (familie, vrienden, buren, bekenden, collega's etc) om je site te bekijken en dan allerlei termen op te schrijven waarnaar zij zouden zoeken als ze je site zouden willen vinden. Je zult zien dat je dan hele verrassende zoektermen krijgt. Kijk welke veel voorkomen.
Verder is het belangrijk naar relevantie te kijken. Heb je een website over tuinieren, dan is tuinieren heel relevant, maar snoeien kan dat ook zijn. Daarom werkt het ook goed op per pagina of per artikel de meta informatie goed in te vullen. Voor een pagina over snoeien gebruik je een andere zoekterm dan voor een pagina over zaaien.
Google is gek op relevantie, dus zorg dat je meta info relevant is aan de inhoud van de pagina. Zorg ook dat de inhoud van je pagina relevant is aan de zoektermen waarop je wilt dat die pagina gevonden wordt. Dus, als je op de zoekterm "snoeien" wilt worden gevonden, zorg dan dat in een artikel van zo'n 300 woorden ook ongeveer 8 keer de term snoeien voorkomt. Ook in je artikel titel zou ik de zoekterm plaatsen.
Ook naamgeving van plaatjes kunnen helpen. Als je een artikel hebt die moet worden gevonden op de zoekterm snoeien, en je zet er een plaatje in, noem dat plaatje dan ook snoeien.jpg.
Verder is google gek op actuele content. Je kunt dit doen door te bloggen. Als je een website hebt over een onderwerp, dan kun je er vast veel over vertellen. Minimaal 1 keer per week er een artikel over plaatsen moet dan zeker lukken. Dat zijn zo'n 50 artikelen per jaar. Hoe meer relevante en waardevolle content, hoe leuker google je site gaat vinden. Zorg dat mensen kunnen reageren, de reacties ziet google ook als content.
Ook belangrijk zijn de off page factoren, zoals backlinks. Zorg dat je links naar je site krijgt op andere sites. Dit moeten dan wel relevante sites zijn (een link vanaf een brei site naar een tuinieren site, daar geeft google geen punten voor). Hoe meer relevante backlinks, hoe beter google je site zal waarderen.
Ook iets om rekening mee te houden, je hebt de short-tail en de long-tail zoektermen. Een short-tail zoekterm is bijv Joomla. Het is heel lastig om hoog te komen op short-tail zoektermen. Een long-tail zoekterm is bijv: hoe maak ik een gastenboek in Joomla. Een veel langere zoekterm, maar wel veel gemakkelijker om op te scoren. Trouwens, 70% van het zoekverkeer is long-tail.
Wat je nooit moet doen is duizend backlinks kopen, of geld betalen aan bedrijven die zeggen dat je binnen een week op nr 1 in google staat. Vaak is dit nep. Je kunt beter een goede SEO strategie gaan hanteren. Je zult dan niet meteen hoog in google staan, maar als je consequent de juiste dingen blijft doen, zul je na verloop van tijd niet meer uit te roeien zijn in google.
Succes,
Mindert Aardema